Konstmöte i Övre Vasastaden

[slideshow_deploy id=’16243’]

 

Sveriges konstelit samlades i Linköping för att presentera sina idéer till konstverken som ska smycka Botryggs bebyggelse i Övre Vasastaden. Konsten har länge legat Michael Cocozza, ordförande i Botryggs styrelse, varmt om hjärtat och under mötet fanns konstnärer som Ernst Billgren, Peter Freudental, Maria Miesenberger och Thomas Edetun.

I samband med att den nya stadsdelen Övre Vasastaden växer fram kommer boende få sina trapphus och innergård designade av bland annat nämnda konstnärer. Hos flera av konstnärerna finns redan färdiga idéer medan andra fortfarande låter sig inspireras. Utsmyckningen kommer långt ifrån innehålla tavlor på väggarna, nej hela glaspartier ska färgsättas, akvarell blandas med skulpturer och i ett parti på i Vasagården kommer Peter Freudental jobba med marksten.

  • Det finns två färger jag inte tycker om. Det är brunt och beige, säger Freudental under sin presentation till en skrattande publik som gensvar.

Dock har han tagit uppgiften på största allvar och har lyckats sätta färgskala på stenarna som kommer läggas till grund för hans konstverk på gården. Ett spännande projekt som kommer bli Frudentals allra första i sten.

För många är namnet Ernst Billgren känt, han har sedan tidigare bland annat designat sångfågeln, vilket är första pris i melodifestivalen. I Övre Vasastaden kommer Billgren jobba med mosaik.

  • Inte i den vanliga formen utan 20 gånger 20 millimeter och sedan klipper jag dem ännu mindre.

Ett konstverk med många budskap som tillslut ska sträcka sig över en hel vägg.

  • Här kommer man gå förbi flera gånger om dagen, jag vill att man ska se något nytt varje gång, säger Billgren och visar upp en skiss som är full av fantasier för åskådarna.

Konstprojektet i Övre Vasastaden blir Botryggs största genom tiderna.

  • Man undrar hur jag har lyckats samla alla dessa framgångsrika konstnärer här. Det var inte så svårt, jag frågade bara, säger Michael Cocozza.

I dag har Botrygg flera projekt där totalt 389 lägenheter är säljstartade i Övre Vasastaden och fler kommande projekt finns planerade.

Är du intresserad av att veta mera om säljstartade projekt finns all information: http://www.botrygg.se/nyproduktion/aktuella-projekt/linkoping/ovre-vasastaden/

Rulla till toppen