Botrygg bygger Linköpings nya fotbollsarena

Igår informerade kommunstyrelsen om sitt beslut, ritningar och ett underlag för hur Linköpings nya fotbollsarena kommer att se ut 2013. På samma presskonferens presenterades också vilken byggherre, tillika ägare som ska se till att spaden sätts i jorden senaste hösten 2011.

Godkänd EM arena

Modell av Linköpings fotbollsarena
Modell av Linköpings fotbollsarena

Botrygg vann anbudstävlingen och kommer att bygga fotbollsarenan i vad som blir en helt ny stadsdel med fotboll, bostäder och kommersiella verksamheter. Den nya arenan byggs integrerat med 5 000 kvadratmeter kommersiella lokaler och den nya stadsdelen som växer fram i Kallerstad kommer att innehålla cirka 5 000 bostäder och 15 till 20 000 arbetsplatser.

Arenan är efterlängtad av stadens fotbollsföreningar och innebär också att Linköpings framgångsrika damlag LFC får en bättre hemmaarena. Vid Kallerstadområdet ska bygget ta fart och stå klart i slutet av 2012. Anläggningen ska vara godkänd och klar i god tid till 2013 års EM i fotboll för damer.

– Vi kommer att bygga en modern och attraktiv stadsdel som också kommer att bli en del av Linköpings stadskärna och arenabygget är början på den utvecklingen framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall och fortsätter.
– Idrotten är en viktig och prioriterad del av Linköpings utveckling och den nya fotbollsarenan kommer att bidra till att göra Linköping till en ännu mer attraktiv stad. Samtidigt betyder arenan idrottsligt sett väldigt mycket för vårt framgångsrika damlag LFC och förhoppningsvis kan den bli en injektion även för herrfotbollen.

2013 års EM i fotboll för damer spelas i Linköping och då ställs det betydligt högre krav på standard än vad gamla Folkungavallen kan erbjuda idag.
Den klassiska Folkkungavallen ska därför successivt avvecklas och utvecklas till ett bostadsområde. Folkungavallen har varit föremål för viss oenighet i fullmäktige och områdets bostadsexploatering är inte helt färdigt men ska ändå vara med och finansiera kommunens kostnad för hyran av den nya fotbollsanläggningen.
– Det här är inget vågspel vi ger oss in på. Vi vet vilken hyresnivå som är upphandlad för bostäderna på Folkungavallen. Vi har fått ett jättebra anbud från Botrygg som också har arbetats fram ihop med LFC, hävdar Paul Lindvall bestämt.
– Vi vet även att det finns ett stort intresse hos folk att få flytta in i bostäder i Folkungavallens nya bostadsområde. Vi ser redan idag en stor efterfrågan och intresse för bostadsområdet vid Tinnerbäcksparkeringen. Fotbollsanläggningen och det framtida Folkungavallen är väldigt bra investeringar för ett växande Linköping.

Vad ska arenan heta?
Kommunstyrelsen tog efter upphandling det enda ”rena” anbudet av totalt två inkomna anbud. Botrygg Fastigheter HB och Botryggruppen AB, vann upphandlingen och det innebär att Botrygg bygger och äger arenan, samt hyr ut den till Linköpings kommun i 25 år. Hyreskostnaden bli högst 11,4 miljoner kronor per år i 2010 års prisläge.

Det anbud som kommunen nu antagit innebär en arena med läktare som tar drygt 8 000 publikplatser varav drygt 5 000 på sittplatsläktare under tak. Kommunen äger rättigheterna till namnet på arenan men det är ännu inte bestämt vad den ska heta. Kanske är det läge för en bred och folklig namntävling.

Linköpings Tidning 2011-02-09

Rulla till toppen