Botryggs nya fotbollsarena kostar 160 miljoner

Botrygg Fastigheter HB / Botryggruppen AB vann anbudstävlingen den åttonde februari och bygger nu linköpings nya fotbollsarena, i vad som blir en helt ny stadsdel med fotboll, bostäder och kommersiella verksamheter.

Kommunstyrelsen tog efter upphandling det enda ”rena” anbudet av totalt två inkomna anbud och hyreskostnaden för kommunen blir högst 11,4 miljoner kronor per år i 2010 års prisläge. Det anbud som kommunen nu antagit innebär en arena med läktare som tar drygt 8 000 publikplatser varav drygt 5 000 på sittplatsläktare under tak.

Hur kommer det sig att Botrygg bygger en fotbollsarena?
– Vi gav det bästa anbudet av två i en upphandling som kommunen utlyste. Det andra anbudet lämnades av NCC, säger Michael Cocozza företagets vd och fortsätter att berätta om vem som ska äga arenan.
– I inledningsskedet är det mitt företag Botrygg AB som äger men om kommunen tillåter för vi över ägandet till en allmännyttig stiftelse.

Vilken typ av stiftelse?
– Det blir en stiftelse som ska använda vad vi hoppas kommer att bli ett överskott av den årliga hyran, till att utveckla dam- och herrfotbollsverksamheten i Linköping. Stiftelsen får en styrelse med 10 – 12 ledamöter som kommer att jobba ideellt.

Är herrfotbollen med på banan?
Arenan är efterlängtad av stadens fotbollsföreningar och den innebär också att Linköpings framgångsrika damlag LFC får en bättre hemmaarena. I Kallerstad ska arenan stå klar i slutet av 2012 i god tid till 2013 års EM i fotboll för damer.
– Vi hoppas även på en kraftsamling på herrsidan. Varför inte ta sammanslagningen av innebandy-klubbarna i stan som ett gott exempel. Linköping har idag världens största innebandyförening som ligger i elitserien. Förut var det tjafs mellan klubbarna men nu drar alla inom innebandyn i stan åt samma håll och det ger resultat, menar Michael Cocozza.

Damfotbollen bemöts med skepsis från vissa håll?
– Det är synd. I all elitidrott är ju tävlings- och spänningsmomentet det som är kärnan i evenemanget och det är lika stort i dam- som i herrfotbollen. Vi får inte glömma att i Linköping spelar damerna i Champions League och är bland topp tio i Europa. Den 23:e Mars möter man Arsenal hemma i Champions League och den matchen går i Åtvidaberg, på grund av att det inte finns en fullgod anläggning i Linköping idag.

Vad kommer arenabygget att kosta?
– Enbart själva arenan med sportbar och butiker får en totalkostnad om 160 miljoner kronor, säger Cocozza och kommenterar samtidigt en del felaktigheter som förekommit om kommunens kostnader för Cloetta Center.
– Det stämmer inte att det är en dålig affär för kommunen för Linköpings kommunala fastighetsbolag gör varje år cirka sex miljoner kronor i ren vinst på hockeyarenan. Det är en myt att hockeyn kostar kommunen pengar, därtill kommer stora värden i reklam och intäkter för regionala företag i samband med hockeymatcherna.

Men en ny fotbollsarena också räcker det inte med Folkungavallen?
– Fotbollen spelas idag på dyr mark med höga värden och Folkungavallen kommer kommunen att sälja till ett antal bostadsföretag för uppskattningsvis 200 miljoner under 2012. Därtill kommer årliga intäkter till kommunen från de nya bostäderna på ”Vallen” i form av kommunal fastighetsavgift. Det blir en plusaffär för kommunen det också, menar Michael Cocozza.
Den klassiska Folkkungavallen ska successivt avvecklas och utvecklas till ett nybyggt bostadsområde. Istället för Folkungavallen får Linköping tre moderna anläggningar.
En fotbollsarena, friidrottshall och en friidrottsarena. En utveckling som den lokala ”idrottsvärlden” ser positivt på.

När startar bygget?
– Vi har redan påbörjat projekteringen. I nästa vecka sätter vi igång arbetet med att hyra ut lokaler i arenan, sportbaren, butikerna och kontor. Vi startar bygget i augusti och är klara hösten 2012. I media har det förekommet en del mindre lustiga förslag om vad arenan ska heta men vem bestämmer?
– Kommunen äger rättigheterna till namnet på arenan men det är ännu inte bestämt vad den ska heta Jag antar att den får ett namn efter det företag som betalar bäst.

Linköpings Tidning 2011-02-15

Rulla till toppen