Botrygg skapar ny stadsdel med hundratals hyresrätter i Linköping tillsammans med fem andra byggherrar

Inom de närmaste fem till sju åren bygger olika företag cirka 900 nya bostäder i övre Vasastaden i Linköping. Botrygg och Stångåstaden bygger bland annat cirka 350 nya hyreslägenheter.

Det ska hända mycket i området, med nya butiks- och kontorslokaler, bostadsrätter samt hyreslägenheter.
Övre Vasastaden består av två kvarter, Alnen och Automaten. Området sträcker sig på södra sidan av Industrigatan från Östgötagatan fram till Bergs¬rondellen. Första etappen i projektet kommer att omfatta sex till sju kvarter i områdets östra delar fram till nuvarande Auktionshuset vid Mellangatan.

Det blir mest nya bostadsrätter men inte enbart. Botrygg Bygg AB i Linköping är största byggherre i området och har för avsikt att bland annat bygga 250 hyreslägenheter från och med nu och fram till 2016. Kommunägda AB Stångåstaden bygger 100 hyreslägenheter med start 2013.

På tisdagen bjöd samtliga byggherrar in till en informationsträff i Stångåstadens lokaler i Tornet i Tornby. Förutom Botrygg och Stångåstaden medverkar HSB, JM, Kärnhem och Riksbyggen också till byggandet och de stora förändringarna i övre Vasastaden.

Samtliga, alla herrar, som representerade bolagen talade om hur väl samarbetet fungerat och om de stora visionerna för området.
– En helt egen stadsdel ska det bli och vi vet att en del vill ha hyreslägenheter och andra bostadsrätter, säger Lars Hagman på JM.
Ingen har gått ut och undersökt intresset hos presumtiva bostadsköpare eller hyresgäster.
– Men vi vet att det är ett bra område, säger Anders G Jacobsson på Riksbyggen.

Det finns en film framtagen över området och Michael Cocozza på Botrygg tror att det ska göra framtidsvisionen tydligare för dem som vill bo där.
– Så här kommer jag att bo, kan man se, säger han.

Sedan 2002 har diskussionerna pågått med kommunen, Botrygg och med flera andra byggintressenter. Cocozza hänvisar till sitt eget tålamod på frågan om hur man lyckas nå ända fram.

Husen blir mellan 4 och 14 våningar höga och lägenheterna blir i varierade storlekar, företrädesvis förmodligen med öppen planlösning men med viss valfrihet. Gator ska förändras, lekplatser anläggas och hela området förvandlas.

– Det ska bli en levande och trygg stadsdel, säger Lars Hagman.

Hem & Hyra 2011-03-08

Rulla till toppen