Unga vill ha inflytande – Botrygg kommenterar

Vi vill starta en bosökarförening med inflytande i Boplats styrelse. Det förslaget kom upp när unga mötte politiker och bostadsföretag för att diskutera stadens ansträngda bostadsläge.

Närmare 30 ungdomar engagerade i bostadsfrågor hade i går kväll sökt sig till debatten i Boplats lokaler vid Rosenlundsplatsen. Enda närvarande politiker var Boplats nya styrelseordförande Marie Lindén (V), ironiskt nog företrädare för det enda parti i fullmäktige som vill byta Boplats mot en ”riktig” bostadsförmedling där kötiden får tydligare utslag.

Hon höll även med om det mesta som ungdomarna hade att säga, som att bostadsbyggandet måste öka betydligt jämfört med dagens 10 000 bostäder på fyra år.
Hon höll likaså med Daniel Andersson från organisationen jag vill ha bostad.nu.
– Det byggs alldeles för få bostäder som ungdomar har råd att efterfråga, sade han.

När det uppstod tyckande om vilken hyra unga har råd med bjöd Marie Lindén till och med lägst.
– Vårt parti anser att bostad är en social rättighet, inte en marknadsvara. Jag tycker det är rimligt att 20 procent av din disponibla inkomst går till bostaden, sade hon.

Hur bär man sig åt för att bygga billigt? Joachim Arcari, vd för Botrygg Göteborg, gav sitt företags recept.
– Vi håller nere på ytorna, högst 34 kvadratmeter i en etta med kök och högst 66 kvadrat i en trea. Vi använder material med långt liv som ger lägre kostnader på lång sikt. Och det skulle göra väldigt mycket med sänkt moms på bostäder, från 25 till sex procent, sade han.

Karolina Edander och Johannes Lundberg tillhör ännu inte en bostadsorganisation men vill starta en, en förening för bostadssökande. En sådan förening kan bidra till att göra Boplats bättre utifrån de sökandes önskemål.

– Vi vill då också ha en plats för föreningen i Boplats styrelse, sade Karolina Edander.

Hon uppmanar alla som vill uppmuntra initiativet att hänga på.
– När jag presenterade det för politiker menade de att vi redan hade representanter i styrelsen, alltså politikerna. Men de är knappast bostadssökande, säger Karolina Edander.

Murat Solmaz från organisationen Pantrarna för upprustning av förorten efterlyste mer byggande i förorten.
– I Biskopsgården som jag kommer från har det inte byggts något på väldigt länge. Det är också ett hälsoproblem, sade han.

Göteborg Posten 2011-04-08

Rulla till toppen