Förra året inledde Botrygg projektet ”Jobb först” med Stadsmissionen för att bidra till att minska socioekonomisk utsatthet i kommunen. I år fortsätter projektet med både Stadsmissionen och Linköpings kommun och sammanlagt har vi kunnat bidra med 60 jobb tillsammans med flera av våra leverantörer.

– Vi bidrar gärna med att ta fram dessa arbetstillfällen för ungdomar. Det är viktigt att unga i tidig ålder ges möjlighet att tjäna egna pengar. Jobben är riktade till ungdomar som är bosatta i Skäggetorp och Berga, säger Botryggs ägare, Michael Cocozza.

Sommarjobbsperioden sträcker sig från mitten av juni till mitten av augusti. Ungdomarna jobbar som längst i tre veckor i rad. En av de som sökte sommarjobb genom kommunen och nu jobbar på Botrygg är Mohammed Akabari som ser till att miljön kring Engelska skolan är i toppskick. Han kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan och bor i Skäggetorp.

– Vi klipper gräs, rensar ogräs, vattnar och planterar blommor. Det går väldigt bra, berättar Mohammed.

Mohammed läser Handelsprogrammet på Thoren Business School i Linköping. För lönen vill han investera i ett körkort, något som Mohammeds handledare, Abdi Sanly Dhexul tycker är en väldigt bra idé.

– Körkort är nästan ett måste idag, säger Abdi.

Nästa år går Mohammed ut gymnasiet och har planer på att börja jobba i butik.

– Jag vill plugga igen senare, men jag tror att det är bra med en paus först, säger han.