110 lägenheter byggs av Botrygg vid Norr Tull

Linköpingsföretaget Botrygg Bygg AB satsar på ett nytt stort byggprojekt i Norrköping. Nu ska 110 lägenheter byggas vid Folkparken.

Botrygg är ett av Linköpings största fastighetsbolag som just nu slutför bostäderna i kvarteret Gåsen vid Gamla Rådstugugatan. Till det projektet handplockade Norrköpings kommun företaget för att få lägre hyror.
Den här gången har bolaget vunnit en tävling om att få bebygga kvarteret Krogen mellan Norr Tull och Matteus kyrka. Läget är bästa tänkbara med direkt anslutning till Folkparken och närhet till centrum och järnvägsstationen.
– Tomten är så bra att den är svår att säga nej till. Sådana lägen finns över huvud taget inte i Linköping längre, säger Botryggs ägare och VD Michael Cocozza.

Hög standard
Går allt enligt planerna inleds bygget i slutet av nästa år och står färdigt 18 månader senare, till sommaren 2010. Av de 110 lägenheterna blir cirka 85 bostadsrätter och resten hyresrätter.
Dessutom byggs ett gruppboende med sex lägenheter och i markplanet lokaler för butiker. Husen blir mellan fem och sju våningar höga.
– Standarden blir normal för nya lägenheter i dag, det vill säga ganska hög. Det blir både parkett, klinker och kaklade badrum, säger Michael Cocozza och tillägger att också hyrorna ska bli normala.

Varma färger
Den gamla Karl Johansskolan ska bevaras och ligger kvar vid Plankgatan, på gården mellan de nya huskropparna. I ett alternativt förslag skulle byggnaden rivas, men kommunen anser att det är viktigt att behålla den kulturhistoriska värdefulla byggnaden.
Exakt vad huset ska användas till är inte klart, men Botrygg tycker att det borde utnyttjas för någon form av undervisning. Det är också möjligt att bygga om huset till lägenheter.
Under gården byggs ett stort källargarage.
– Gårdsmiljön är viktig och den kommer vi att arbeta mycket med. Husens fasader är vita i förslaget, men det kan lika gärna bli varma putsfärger, berättar arkitekten Per Larsson.

Känns väldigt bra?
Planerna på det nya bostadskvarteret presenterades vid en gemensam presskonferens av Botrygg och kommunen. Stadsplaneringsnämndens ordförande, kommunalrådet Eva Andersson (s), är mycket nöjd med förslaget.
– Det här är bebyggelse som passar väldigt bra in i miljön, samtidigt som den är modern och ger ett avtryck av 2000-talet. Dessutom bevarar vi Karl Johansskolan. Det känns väldigt bra, säger hon.
Nästa steg för kommunen blir att ta fram en ny detaljplan för området. Michael Cocozza gör ingen hemlighet av han sneglar på flera intressanta tomter i Norrköping.
– Det finns många fina ställen där man skulle kunna bygga. Jag tycker till exempel att området kring strömmen är för dåligt utnyttjat för bostäder.
Vet kommunen vilka tomter det är?
– Nej. Inte än, säger Michael Cocozza och skrattar.

Norrköpings Tidning 2006-04-26

Rulla till toppen