Botrygg bygger fler lägenheter

Nästa år sätter ett bostadsbygge igång i närheten av Norr Tull. Men det företag som tidigare gjort sig känt för att producera billiga hyresrätter har nu ändrat policy.

-Idag bygger vi 300 bostäder per år. Då har vi inte ekonomiska muskler att bara bygga hyresrätter, säger Michael Cocozza, vd för Botrygg Bygg AB, det bolag som ska stå för byggnationen.
Markanvisning
I december tog stadsplaneringsnämnden ett beslut om att upprätta en ny detaljplan för kvarteret Krogen, mellan Plankgatan och Luntgatan. NT har tidigare presenterat att det var Botrygg som för ett år sedan vann kommunens markanvisningstävling för det aktuella kvarteret. Det vinnande förslaget bygger på att Karl Johansskolan bevaras och att det byggs bostadshus på fyra-fem våningar och därtill ett gruppboende på sex lägenheter. Botrygg har tidigare uppfört 115 hyreslägenheter vid gamla simhallstomten i kvarteret Gåsen och till det projektet handplockades man av kommunen för att få lägre hyror. Läget invid Strömmen var väldigt attraktivt och flera andra byggföretag var också intresserade. Men Botrygg var hela tiden kommunens förstaval, något som möttes av kritik från borgerligt håll.

Undvika mellanhänder
Affärsidén hos Botrygg är i korthet att undvika mellanhänder på vägen från projektering till färdigt bygge. Men nu verkar verkligheten och kostnadsläget inom byggnadsbranschen även ha nått Botrygg.

Vid Norr Tull handlar det om 80 procent bostadsrätter och 20 procent hyreslägenheter.

-Vid Gåsen hade vi statliga bidrag. För byggprojektet i kvarteret Krogen finns det inga sådana bidrag att få, säger Michael Cocozza.

Tilltalande utformning
Kommunalrådet Eva Andersson (s) säger till NT att det var flera orsaker som gjorde att valet föll på Bo-trygg.

-Det var att Karl Johansskolan skulle vara kvar, att utformningen av husen var väldigt tilltalande och blandningen av bostadsformer. Botrygg betalade även bäst.
Byggprojektet är planerat att sätta igång i slutet av nästa år och stå inflyttningsklart till sommaren 2010.

Norrköpings Tidningar 2008-01-14

Rulla till toppen