Byggandet av hyreshus minskar dramatiskt för bland annat Botrygg

Bristen på hyreslägenheter i Sverige kan bli ännu större framöver. Boverket räknar med att byggandet av hyresrätter kan minska med 20 procent i år jämfört med 2007.
Men bostadsminister Mats Odell (kd) avfärdar larmrapporterna och säger nej till att införa nya stödåtgärder.

Det råder full aktivitet på byggarbetsplatsen i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Men det är inte hyreslägenheter som produceras.
– Det ska bli 70 borätter och ett hotell, säger Michael Cocozza, vd Botrygg Bygg AB.
Under 2007 startade inte Michael Cocozza ett enda bygge av hyreslägenheter. Hans förklaring är enkel.
– Skattebelastningen är för hög.

Dramatisk nedgång

En brytpunkt i bostadsbyggandet kom i januari förra året. Då togs det statliga investeringsstödet till hyreslägenheter bort samtidigt som räntebidragen började avvecklas.
Byggbolagen reagerade direkt.
Siffrorna över antalet påbörjade hyresrätter visar en dramatisk nedgång 2007, hela 63 procent. Allra tydligast var det i Stockholm där nedgången var 75 procent.

”Ekonomisk stöttning”

På bygget i Hammarby Sjöstad tror man att effekten blir bestående.
– Det krävs ju insatser från myndighetshåll för att man ska få fart på byggandet av hyresrätter igen, det är jag helt säker på, säger Pelle Norberg, platschef Omniplan AB.
Vilka insatser?
– Det handlar om ekonomisk stöttning naturligtvis.

Nej från Odell

Men bostadsminister Mats Odell säger nej till kraven på nya stödåtgärder. Han hävdar att det byggs väldigt mycket hyresrätter runtom i Sverige.
Att den nedgång som syns i statistiken från 2006 och 2007 enbart beror på att 8 000 lägenhetsbyggen tidigarelades.
– Det är inget ras. Det som hände var ju att det lades ungefär 8 000 så kallade Odell-plattor. Man ville se till att man fick de sista subventionerna och därför startade man byggen genom att bara gjuta en platta 2006 som egentligen kom igång 2007, säger Mats Odell (kd), bostadsminister.

Färre i framtiden

Men är inte alla som håller med Mats Odell. Ett skäl är att ingen ännu vet hur många hyreslägenheter som verkligen kommer att byggas på de så kallade Odell-plattorna.
Inte ens oberoende experter kan i dag svara på frågan om det byggs fler eller färre hyresrätter.
– Det vet vi inte riktigt, därför att statistiken är inte riktigt tillförlitlig. Man vet att den allmänna tendensen är att de byggare som kan välja att bygga bostadsrätter eller hyresrätter, de väljer att bygga bostadsrätter, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH.
Så det kommer att bli färre hyresrätter framöver?
– Ja, det kommer att bli färre hyresrätter, säger Stellan Lundström.

TV4 Nyheterna 2008-03-13

Rulla till toppen