Botrygg bygger lägenheter i Västra Hamnen i Malmö

MKB tackar nej till bostadsmark på nya Hyllievång. Tomterna som bostadsbolaget erbjöds går till andra köpare.
 – Vi tittar på nytt i intresselistan, säger Malmös exploateringschef Håkan Thulin.
MKB:s affärsutvecklingschef Susanne Rickardsson säger att bostadsbolaget avstår att vara med som egen byggherre men fortfarande söker samarbete med något annat företag.
Det som krånglar till det för MKB är kommunens krav att 70 procent av lägenheterna i varje projekt ska säljas som bostadsrätter.
MKB:s vd Sonny Modig hänvisar också till kommunens krav att hyran inte får överstiga 1300 kronor per kvadratmeter och år. Han säger att det är en hårt hållen nivå som MKB inte kan binda sig vid i det här läget. Det är för mycket som är osäkert för att företaget ska kunna göra ordentliga kalkyler, anser han.
I övrigt tycks planerna för Malmös nya stora bostadsområden i Hyllie och Västra hamnen hålla. Tjugo företag ska bygga 1200 bostadsrätter och 700 hyresrätter. Drygt ett tusental av lägenheterna planeras mellan Pildammsvägen och den blivande Citytunnelstationen i Hyllie och resten av dem en bit utanför Turning Torso i Västra hamnen.
Sydsvenskan har tidigare berättat om planerna. Kommunen tar rekordpriser för marken och ställer en rad speciella krav. Företagen har tvekat och många av dess företrädare säger att det är bra att byggstarten dröjer.
Det nya området i Västra hamnen, som kallas Fullriggaren, ska påbörjas hösten 2009 och vara inflyttningsklart våren 2011 medan det dröjer ytterligare ett halvt till ett år innan de första hyresgästerna kan flytta ut på Hyllievång.
Nu har nästan alla tillfrågade företag skrivit på ett markanvisningsavtal, vilket innebär att de förbinder sig att börja projektera på allvar. Tekniska nämnden har godkänt avtalen.
Undantag, förutom MKB, är Peab och Botrygg som ska bygga förskolor och LSS-boenden. Avtalen har inte hunnit bli klara. Open House fick inte vara med eftersom företaget stängt sin husfabrik i Arlöv.

Krav på hyresrätter

  • Följande företag ska bygga i Hyllie: Ikano, Mid-roc, NCC, Nev-sten Fastigheter, Otto Magnusson, Reinhold, Riksbyggen, SBC, Setra, Sundprojekt, Viedekke och Peab.
  • Västra hamnen: Bengt Nev-sten, Byggvesta, Tornahem, Derome, Hagagruppen, HSB, Stena och Botrygg.
  • I Hyllie ska 30 procent av lägenheterna vara hyresrätter, i Vä stra hamnen 50 procent.

Sydsvenskan 2008-03-27

Rulla till toppen