Botrygg bygger på landet-känsla i Hjulsbro

VÄGG I VÄGG MED SKOGEN fann familjen Spalle-Klang sitt drömhus redan innan huset började byggas. – Vi var egentligen inriktade på att hitta något begagnat, men såg sedan en annons om nyproduktion av hus i tidningen av en ren slump. Från Edsberga flyttade Anna, Richard och barnen Nåmi, Nell, Melina och Oliver till det barnvänliga området Neonlampan – Möjetorp i Hjulsbro. Efter ett antal husvisningar bestämde de sig hastigt och lustigt för ett av företaget Botrygg’s, planerade moderna hus.

FAMILJEN HADE REDAN TIDIGARE diskuterat att Hjulsbro var ett tänkvärt ställe att flytta till, och det var när de åkte dit och granskade den obebyggda tomten som de bestämde sig. Huset började byggas våren 2007, och i december samma år var familjen redan inflyttade. Det som lockade oss mest var läget, berättar Richard som även beskriver friheten att kunna cykla till stan´ samtidigt som närheten till skogen ger en form av ”på landet-känsla”.

HUSET ÄR ETT MODERNT 2-PLANSHUS i terrakottarött, fyllt med smarta lösningar. Med sina 170 praktiskt planerade kvadratmetrar går huset att nyttja på en rad olika sätt. Här finns i princip möjligheter till allt. Känslan är öppen och luftig, och de stora och många fönstren tillför ljus som bidrar till en slags fräsch atmosfär i husets alla rum. Huset är dessutom försett med spotlights i taket, för ytterligare ljus.

ANNA BERÄTTAR ATT TIDEN HEMMA spenderas mest i vardagsrummet, som även fungerar som ett slags allrum där det är öppet in till kök och matsal. I vardagsrummet finns en tv-hörna med en relativt nyinköpt gråspräcklig soffa som tillsammans med den stilfullt oansade ryamattan ger en form av modern myskänsla. – Än så länge är vissa av våra gamla möbler fortfarande kvar, men bara tillfälligt placerade, förklarar Anna samtidigt som hon pekar på en gammal byrå. Men känslan jag fick när jag gick omkring i huset var ändå att de flesta möbler nyligen var utbytta och passade väl in i
husets övriga karaktär.

Vita och ljusa nyanser dominerar husets väggar, där det mesta har en tanke bakom sig.
– Vi valde att göra alla väggar så neutrala som möjligt för att sedan kunna skapa en mer specifik stil med hjälp av möbler och tavlor, berättar Anna.

HÄR FÅR MAN KÄNSLAN AV ORDNING och reda, med rena ytor utan för mycket plock som stör ögat. Men Anna och Rickard är inte ensamma om attha ett nybyggt, luftigt hus. I området där familjenbor finns ett tjugotal nybyggda hus i samma form som deras, på 140 eller 170 kvadratmeter. Husen är ritade speciellt för det här området och Rickard förklarar att det fanns möjligheter att göra individuella val avseende husets planlösning, exempelvis omplacering av väggar och liknande, men trots de stora möjligheterna inredningsmässigt tyckte de själva ändå att grundidén var den som tycktes
passa dem bäst.

ANNA OCH RICHARD TRIVS BRA i området, även om de ännu inte hunnit bekanta sig ordentligt med grannarna. – Något som står högt upp på listan med prioriteringar är trädgården, förklarar Richard och tittar bekymmersfullt ut genom köksfönstret.
Trädgården är mer eller mindre grus och lera och ser inte mycket ut för världen. – Vi ska förmodligen rama in tomten med häck, bygga en öppen träaltan och en garageuppgång i färgad betong, vilket blir en snygg kontrast till huset, säger Anna.
– Sedan ska vi även lägga gräs så att barnen har någonting att springa på.

Bortser man från den ännu ogjorda trädgården är huset, trots avsaknad av vissa ännu oköpta hyllor här och där, ett modernt funkishus inrett med personlig stil.
Linköpings Posten 2008-05-07

Rulla till toppen