Östgötagatan 10-12, Brunnsgatan 2-14

Fastigheten Adjunkten 1 i Linköping  bestod ursprungligen av ett lärarseminarie med tillhörande trädgård/park. De äldre byggnaderna är ritade av den kända arkitekten Ture Rydberg och stod färdiga 1927. Skolbyggnaden är en fin representant för 1920-talets nyklassicistiska arkitektur och byggnadsminnesförklarades 1994.

I samband med att skolor etablerade sig i huset till höstterminen 2003 gjordes en inre renovering med bl.a. ett helt nytt trapphus för att uppfylla de nya brandkraven. Huset har en härlig atmosfär med bla. många gamla vackra ekparkettgolv och kalkstengolv från Borghamn. På femte våningen ligger aulan som är utsmyckad med en målning av Lev Werde från 1947. Numera huserar Internationella Engelska Skolan den äldre byggnaden på ca 6 600 kvm beläget i en för allmänheten öppen park på ca 40 000 kvm alldeles intill Länsstyrelsen och Linköpings Stadsbibliotek.

I en äldre, mindre byggnad på fastigheten finns även sju studentbostäder lokaliserade. För att få hyra en av dessa lägenheter krävs att du är medlem i I-sektionen vid Linköpings Universitet. 

2014 kompletterades fastigheten med bostäder och ytterligare skollokaler. Det nya huset utgår från och underordnar sig den äldre seminariebyggnaden- och seminarieträdgårdens planform. Det nybyggda bostadshuset består av 30 lägenheter samt en förskola, kommunala lokaler, en idrottshall och en matsal. Huset är uppfört med samma omslutande form som seminariebyggnaden och varierar från fem till två våningar.

2016 byggdes en ny förskola på platsen för den gamla verkstaden.  Den består av två plan och har plats för 50 elever. De två planen har stora ljusa samlingsrum med öppen planlösning, flera mindre grupprum för olika aktiviteter samt ett mottagningskök och en ateljé.

Fakta

Beteckning: Adjunkten 1
Fastighetstyp: Bostad Samhällsfastighet
Område: Linköping

Rulla till toppen