Danska vägen

Inom fastigheten Bö 76:48 kommer Botrygg bygga ett nytt bostadshus med sex våningar och garage under mark. Lägenheterna kommer att säljas som bostadsrätter. Byggstart är beräknat till 2021 med preliminär inflyttning 2023.

Om området Lunden

Även fast Lunden präglas av lugnet så finns det gott om saker att göra här. På Danska vägen erbjuds det ett stort utbud av restauranger, småbutiker och caféer. Här finns även en av stadens populäraste glassbarer Lejonet & Björnen. Danska vägen går ihop med Redbergsplatsen som är en stor knutpunkt i förbindelsen för spårvagnar och bussar.

Om du är en naturbenägen människa som älskar att vara utomhus så ligger naturområdet Skatås och Delsjöområdet i närheten. Där kan man bland annat ägna sig åt fiske, bad, golf, jogging och till och med utförsåkning då Brudarebacken erbjuder knapplift om vintrarna om väderförhållandena är goda. På Lunden finns också Överåsvallen där du kan spela fotboll.

Tack vare det lugna området är det perfekt för barnfamiljer. Då Lunden är en lummig stadsdel med många gröna ytor finns det gott om plats för barnen att leka. Högt upp på Lunden ligger också en stor lekpark och rekreationsyta kallas Slätten för både hundägare, barnfamiljer och andra som bara vill ta en promenad. Ytterligare ett utflyktsområde är Snikens Kulle där man från utkikspunkten kan se över hela Göteborgs stad.

Namnet Lunden finns nedtecknat första gången 1550, då en frälsebonde "Oluff i Lunden" omnämns. Denna gård var en av de största gårdarna i Örgryte socken där bland annat friherren Bielke Hogenskild hade sitt residens. Under 1600-talet var gården både en adelsgård ägd av släkten Ulfsparre och en kronogård som var statligt ägd. I slutet av 1870 växte en kåkbebyggelse fram söder om Östra Kyrkogården och öster om Danska vägen. Detta område kom att kallas för Tjörbostaden så den förste som bosatte sig där var från Tjörn och därav namnet. År 1900 bildades Lundens municipalsamhälle som omfattade hela västra Lunden och ett sydligt område men inte Tjörbostaden som idag är östra Lunden. Alla de sista träkåkarna som utgjort Tjörbostaden och runt Danska vägen revs på 1950- och 1960-talet för att göra rum för mer kompatibla fristående smalhus som stadsarkitekten Uno Åhlén lade fram.

Fakta

Namn Danska vägen
Antal 93 lägenheter
Upplåtelse Bostadsrätt
Tidplan Planerad byggstart 2021

Karta