Linköpingsbon vill helst äga sin bostad

Nästan hälften av Linköpingsborna vill hellre äga än hyra sin bostad.

De köper då helst en villa eller ett radhus före en bostadsrätt.

Men trots äganderättens popularitet är det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden den mest populära hyresvärden i Linköping tätt följd av Riksbyggen, HSB och Botrygg.

– Vi ser i undersökningen att hyresrättens popularitet backar och att den har fått rejält med stryk de senaste åren, konstaterar Stångåstadens marknadschef Per Nelson.

Frågade alla Det är tredje året i rad som Stångåstaden låter Centrum för Marknadsanalys Research AB (CMA) genomföra attitydundersökningen. Även i år tillfrågades knappt 500 personer.

– Det är viktigt att veta att svaren huvudsakligen inte grundas på röster från våra egna hyresgäster utan på CMA:s representativa urval av personer i Linköping, förklarar Per Nelson.

Ryktesligan Attityden till de största hyresvärdarna i Linköping visar att Riksbyggen har det bästa ryktet tätt följt av Stångåstaden med HSB och Botrygg på tredje respektive fjärde plats i ”ryktesligan”.

Allra sist i undersökningen kommer Graflunds där 44 procent av de tillfrågade inte instämmer i påståendet att ”bostadsföretaget har ett gott rykte”.

Populärast Stångåstaden fortsätter att vara den hyresvärd som flest Linköpingsbor kan tänka sig ”att rekommendera till vänner och bekanta” (64 procent). Kommunens bostadsbolag toppar också listan när de tillfrågade deklarerar vilken hyresvärd de helst vill bo hos (57 procent).

Varför köper ni sådana här enkäter?
– I första hand för att få reda på vad invånarna tycker och tror om Stångåstaden vilket i sin tur ger oss förutsättningar att bli ännu bättre och höja hyresrättens status, förklarar Per Nelson.

Det byggs få hyresrätter i Linköping och du konstaterar att hyresrättens popularitet minskat jämfört med tidigare enkäter. Vad talar för era hyresrätter?
– Bekvämligheten, tryggheten, servicen, att slippa ägaransvaret och de kostnaderna. Att komma snabbt in och ut i sitt boende även om vi vill få än mer nöjda hyresgäster och få dem att bo kvar lite längre, säger Per Nelson.

Östgöta Correspondenten 2009-11-24

Rulla till toppen