Linköping bygger ny fotbollsarena genom Botrygg

Kommunstyrelsen har beslutat att ge klartecken för en ny fotbollsarena. Arenan börjar byggas efter sommaren och ska stå klar i god tid inför fotbolls-EM för damer 2013.

Arenan får en publikkapacitet på 8 000 personer, men kan byggas ut för
12 000 åskådare.

Kommunstyrelsen har efter en upphandling beslutat att anta anbudet från Botrygg Fastigheter HB och Botryggruppen AB, en fastighetskoncern med säte i Linköping. Anbudet innebär att Botrygg Fastigheter HB och Botryggruppen AB bygger och äger arenan, samt hyr ut den till Linköpings kommun i 25 år. Hyreskostnaden bli högst 11,4 miljoner kronor per år i 2010 års prisläge.

– Idrotten är en viktig och prioriterad del av Linköpings utveckling. Fotbollsarenan bidrar till att göra Linköping till en ännu attraktivare stad. Idrottsligt betyder arenan mycket för vårt framgångsrika damlag LFC och förhoppningsvis kan den bli en injektion även för herrfotbollen, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall(M).

Inneslutet arenarum

Det anbud som kommunen antagit innebär en arena omsluten med läktare på alla fyra sidor om fotbollsplanen som skapar ett väl inneslutet arenarum med drygt 8 000 publikplatser varav drygt 5 000 på sittplatsläktare under tak. Huvudläktaren är placerad på arenans/planens östra sida.

Arenans södra sida, kortsidan mot Norrköpingsvägen, synliggör tydligt arenan genom kommersiella lokaler längs kortsidan, samt i de två punkthus i hörnen av arenan. Förslaget till arenalösningen för en eventuell framtida utbyggnad av arenan (etapp 2 med 12 000 publikplatser) är gjort på ett sådant sätt att det ytterligare stärker arenans inramning.

Höga poäng

Anbudet har bedömts och poängsatts av kommunens upphandlingsgrupp, arkitekter från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, samt funktionärer från Svenska Fotbollsförbundet. Såväl arenans funktion, som karaktär, får höga poäng.

Arenan ska börja byggas hösten 2011 och stå klar i slutet av 2012. 2013 spelas EM i fotboll för damer i Linköping. Det innebär också att Linköpings framgångsrika damlag LFC får en ny hemmaarena. Där klassiska Folkkungavallen ligger ska bostäder byggas, vilket bidrar till en förtätning av centrum. Kommunen äger rättigheterna till namnet på arenan. Namnet är inte bestämt.

 

Kommersiella lokaler

Den nya arenan kommer att byggas i den nya stadsdelen Kallerstad, nära Linköpings planerade nya resecentrum. Anbudet innebär att arenan integreras med mer än 5 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, vilket ger den nya stadsdelen viktig service. Linköping växer snabbt och den nya stadsdelen planeras fullt utbyggd innehålla cirka 5 000 bostäder och 15-20 000 arbetsplatser.

– Vi kommer att bygga en modern och attraktiv stadsdel, som blir en del av Linköpings stadskärna och arenabygget är början på den utvecklingen, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall(M).

Linköpings hemsida
linkoping.se 2011-02-08

Rulla till toppen